Dundee, Drugs en omkoping. De vorige halve finale

Nu we allemaal in afwachting zijn van de halve finale tussen AS Roma en Liverpool gaan er gedachten uit naar de finale wedstrijd in 1984: Grobbelaar, Pruzzo en wat had kunnen zijn. Maar het is misschien nog wel interessanter om te kijken naar de halve finale van dat jaar. Immers, die wonnen we gewoon. Hoewel gewoon? Het is een fascinerend verhaal…

Het Schotse voetbal was op een hoogtepunt. Het was de tijd van de ‘New Firm’, Aberdeen en Dundee United. Aberdeen won in 1983 zelfs de Europacup voor bekerwinnaars tegen het grote Real Madrid. Dundee United was in 1983 kampioen geworden. De ‘Arabs’ mochten dus Europa in.

Begin jaren ’80 werd de Europacup ineens gewonnen door verrassende elftallen: Nottingham Forest, HSV, Aston Villa. De Zuid-Europese grootheden waren even met zichzelf (en wat schandalen) bezig, terwijl de professionalisering het en der in Noord-Europa begon op te springen. Tot het heizeldrama zou het Britse voetbal wel dominant blijven.

Dundee schakelde achtereenvolgens Spartans (Malta), Standaard Luik en Rapid Wenen uit. Namen met eerder een romantische associatie uit de tijd van de Mitropacup, dan namen van huidige topteams. Maar je moet ook niet vergeten dat elk land maar één team kon afvaardigen, waardoor de kans op een team uit een topland een stuk kleiner was.

De tegenstanders van Roma waren IFK Göteborg (Winnaar van de UEFA Cup in 1982), CSKA Sofia en Dynamo Berlin (Kampioen van Oost-Duitsland). De giallorossi hadden natuurlijk een geweldig team met Falcão, Pruzzo, di Bartelomeo en Cerezo. Opvallend aan de uitslagen is hoe groot het thuisvoordeel toen nog was. Zowel in Berlijn als in Göteborg verliest Roma uit, om thuis redelijk makkelijk te winnen.

In Dundee, zo’n 200 km boven Edinburgh zou Roma ook verliezen. Het is een mooi stadionnetje. Ik was er in 2013 voor de wedstrijd tussen Dundee Utd. en Ross County. Opvallend is dat het echt vlak naast het stadion van de concurrerende Dundee FC ligt. De Schotten houden van hun voetbal.

Untitled

Tannadice park, 2013

Het fysieke spel van de Schotten nekte de technische Romeinen. Het werd 2-0, en de Schotten bleven maar rennen. Volgens de Scotsman dacht de Curva Sud dan ook dat de Schotten aan de drugs waren. Dit werd versterkt door een ‘grapje’ dat de Dundee-coach McClean maakte “Ik weet niet op welke drugs ze zaten, maar ik zorg ervoor dat ze genoeg meenemen voor de return”. De Curva Sud had dan ook fijne spreekkoren klaar voor Dundee ‘God vervloek Dundee”, en “Fuck off McClean” klonk door heel Rome.

Roma wilde natuurlijk heel graag winnen. De finale was in hun eigen stad, en ze waren zo dichtbij. En dus besloot president Viola 100 miljoen Lire te bieden (70.000 Euro)  aan de Franse scheidsrechter Michel Vautrot. In de Daily Record is McClean er nog ziek van. Het ging via een de zoon van Viola. Op een diner met de scheidsrechter moest hij wachten op een signaal “Telefoon voor Mr. Vautrot”. Toen was de deal gedaan.

 

Als je naar de wedstrijdbeelden kijkt is dat geld verder niet ingezet. Pruzzo scoort voor rust op een fijn moment. In de tweede helft krijgt Roma een penalty, maar die is onomstreden, Pruzzo staat alleen voor de keeper, en wordt door de keeper gevloerd. Vervolgens wordt het 3-0, weer door Pruzzo. Roma was veel beter. Maar als het spannend was geweest…..

Het is een beeld van de tijd, waarin vele schandalen het Europese en Italiaanse voetbal teisterden. Roma ging door naar de finale. En speelde eigenlijk een prima partij… Maar daarover later meer…

En nu weer de halve finale. Mochten we de eerste wedstrijd verliezen, ook dan is er nog hoop. Maar ook deze Britten zullen we te grazen nemen. Forza Roma!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *