Het nieuwe stadion

Update 5/12/17: Het stadion komt er. Laatste ? Gemeentelijke horde lijkt genomen. (We zullen deze blogpost blijven updaten met nieuwe ontwikkelingen tot Het huis dat Totti bouwde geopend is)

Het waren spannende dagen voor het nieuwe stadion. Woensdag kwam bijvoorbeeld Beppe Grillo bij burgemeester Raggi (appetijtelijke dame, wel Laziale). Grillo is de partijleider van de 5-sterren beweging. Dit is een partij, die een mix van Bernie Sanders populisme met alternatieve ideeën over het land mixt. Er is niet echt een Nederlands equivalent. Raggi is ook van die partij. Zij heeft echter ook positieve geluiden over het stadion laten horen. Hopelijk scharen ze zich achter het plan. De mogelijke formule 1 en de Olympische Spelen in 2024 zijn al gesneuveld door dat de 5-stelle andere prioriteiten legt.

Maar wat willen wij nu? En wat is de situatie?

Even de feiten op een rij.

romastadium

Het Plan

Het plan is om in Tor di Valle een nieuw stadion te bouwen. Tor di Valle was één van de twee renbanen  (Ippodromi) van Rome. Ook in Italië gaat het niet goed met de drafsport en het gokken erop, vandaar dat deze relatief centrale plek beschikbaar kwam.


De renbaan nu

De reden voor een nieuw stadion is helder. Stadions in Italië zijn bijna altijd eigendom van de gemeent (Stadio Comunale di… ). Dat is één van de reden dat er ook vaak een sintelbaan is. Roma betaalt dus hier en krijgt weinig inkomsten. Daarnaast is het stadion eigenlijk te groot voor normale competitie wedstrijden, wat de sfeer niet ten goede komt. Het Juventus stadion heeft laten zien hoe het moet.

Onderbouwing

Het stadion is van plan veel meer te worden dan alleen een stadion. Het wil een campus zijn voor sport en innovatie. Het moet de economie zo’n 20 miljard opleveren. Ook is er een nieuwe brug over de Tiber gepland die stadsdelen bij elkaar brengt.

Nu klinkt dat heel mooi, maar zoals ook weer in Rio bleek, de meeste van dut soort onderbouwingen zijn absolute bagger. Het gaat namelijk veelal om uitgaven die mensen toch al deden, alleen dan aan andere soorten entertainment. Ook zijn de zones rond stadions buiten wedstrijddagen vaak helemaal niet gezellig. De britse komiek John Oliver legt het hieronder haarfijn uit.

Huidige Problemen

Op dit moment (2/17) ligt het voorgenomen plan bij de regio Lazio. Het heeft van het stadsbestuur een negatief advies gekregen over de infrastructuur. Hier hebben ze een punt. Tor di Valle is per openbaar vervoer namelijk bijna ontsloten door het lijntje Piramide (Porta San Paolo) – Lido. Dat is absoluut niet in staat tienduizenden Romanisti te verwerken. Iedereen die wel eens in een volle tram 2 na afloop van een Roma wedstrijd heeft gezeten kan zich er iets bij voorstellen. En daar kan men nog de capaciteit makkelijk verhogen.

Daarnaast heeft het ministerie van Cultureel Erfgoed aangegeven dat de historische waarde van het oude Hippodroom ook bewaard moet worden. Hierop hebben de voorstanders een aantal maatregelen voorgesteld.

Daarnaast gaat het om de grondpositie: In Rome heeft Sig. Caltagirone veel bezittingen.  En Roma wil het stadion laten bouwen op een plek waar vlakbij allerlei gebouwen van Caltagirone staan, die zich bedreigd voelt. “Opeens” kwam naar voren dat het stadion niet gebouwd kon worden vanwege de “grond die niet goed is.

Moet het stadion doorgaan?

Hoewel er problemen moeten worden opgelost, en je altijd je de vraag moet stellen wat er aan sfeer verloren gaat als er een nieuw stadion komt, is het volgens mij toch heel belangrijk dat het stadion er komt. Dit zorgt voor een langdurige financiële zekerheid en hopelijk volle tribunes. Ook de Unione Tifosi is een voorstander, zo bleek afgelopen week nog.

En dus schone mevrouw Raggi, u bent dan misschien wel van de andere kant, maar geef ons het stadion. Het zal niet meer lukken voor het afscheid van Totti (hoewel…) , maar het zou Roma en Rome veel kansen geven..

Van romanews http://romanews.eu/notizie-roma/stadio-roma-unione-tifosi-spinge-sul-si-sabato-manifestazione/

Update: Het besluit van 24 februari.

Na een spannende avond (zie dit liveblog), waar om de spanning te verhogen ook burgemeester Raggi even naar het ziekenhuis moest, is er een besluit genomen. Het stadion mag doorgaan.

Wat houdt dit besluit in:

  1. Het stadion mag doorgaan.
  2. De helft van de ruimte erom heen gaat niet door, waaronder de drie grote Torens die gepland waren.
  3. Er komt een nieuw station aan de Roma-Lido spoorweg.
  4. De bouweisen worden opgevoerd.

Positief is dus dat het door kan gaan, maar je kan grote vraagtekens zetten bij hoe de financiering nu gaat lukken. Immers, vaak bij dit soort projecten is de bases de grondexploitatie om het stadion heen, meer dan de opbrengsten van het stadion zelf.

Of de vragen met de infrastructuur zijn opgelost hierdoor is ook de vraag. De nieuwe brug over de Tiber wordt misschien ook geschrapt, en als eerder gezegd, er ligt dan wel een station, maar de capaciteit van de spoorlijn is onvoldoende. Eigenlijk zou die lijn sowieso helemaal moeten worden omgebouwd tot een moderne lijn, zoals nu gebeurd met de Hoekse lijn (Wordt metrolijn F) .

Raggi is in ieder geval tevreden, op Football Italia wordt ze geciteerd als ‘ Een stadion, maar dan goed gedaan’. Ze noemt ook de maatregelen tegen het overstromen van de wijk Decima die hieraan gekoppeld wordt als nadrukkelijk pluspunt.

Met dank ook aan Alessandro voor het stuk over Caltagirone

Update: Het Besluit van 5/12

Het voorgenomen besluit van februari is nu bekrachtigd door alle relevante directeuren binnen de gemeenten, aldus Football Italia. Zoals het er nu voor staat gaat het open voor het 2020/2021 seizoen. Eerst zien dan geloven, uiteraard. Hoewel de site al eerder gebruikt werd voor een renbaan, zou het niemand echt verbazen als er toch weer een Romeins dorp zou worden gevonden bij de fundering.

Burgemeester Raggi tweede al even voor haar beurt, namelijk voordat het nieuws officieel bekend werd. “Goed resultaat voor de stad. OK voor een modern innovatief project: minder beton en meer groen. impuls voor de nieuwe banen”. De tweet werd snel gedelete.

 

 

One thought on “Het nieuwe stadion

  1. Pingback: Nr. 1 in de groepsfase! |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *