Recensie: Bosatlas Nederlandse Voetbal

Als kaartenfanaat en voetbalfan (AS Roma) keek ik uit naar de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Roma komt er weinig in voor, alleen als tegenstander van Nederlandse voetbal clubs, en gastheer van de 1996 Championsleague finale, maar toch.

Er waren aleen paar voetbal atlassen. Zoals de klassieker van Jelinek en Tomes uit het begin van de eeuw (net na Roma’s derde kampioenschap)), met kaarten per land van de kampioenschappen. Ook zaten daar kaarten in van de Europacup etc.

Vorig jaar verscheen via VI een Wereld Atlas voetbal. Deze is vooral op kinderen gericht, met wel een plaatje van Totti. Een overzicht per belangrijk voetbal land van de clubs.

 

En nu is er dan dus de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal,.  Een aantal kaarten kenden we al, zo had de Bosatlas van Nederland als een kaart waar seizoenskaarthouders vandaan komen. En de bosatlas van Amsterdam had al de een aantal zaken over Ajax: kaarten van de stad, tegenstanders en wat hoogtepunten.

Deze pagina’s zijn nu voor alle clubs (enigszins) uitgewerkt. Hoe kleiner de club, hoe minder informatie. Ook zijn er kaarten over bijvoorbeeld bereikbaarheid van de stadions in de stad of de plek waar Nederlanders in het buitenland spelen.

Voor en over voetballers staat er dus van alles in. Waar de atlas voor mij echt een gemiste kans is is het onderdeel clubcultuur. Eén van de twee pagina’s is zelfs gereserveerd voor Mascottes.

Dit was dè kans om correlaties te laten zien tussen waar fans woonden in een stad en waar ze fan van waren. Nu is dat in het huidige Nederland misschien wel lastiger dan in Nederland, maar een kaart van Amsterdam in 1960, Utrecht in 1970 of het Rotterdam van nu, met fans op postcode gebied, was mogelijk geweest. Dagblad Tubantia heeft daarbijvoorbeeld al het harde werk voor gedaan, mdet een detailkaart tot gevolg. Hier lag echt de meerwaarde van een atlas.

Voor Rome hebben wel een kaart gemaakt waar je de grenzen tussen Romanisti en Laziale duidelijk ziet

Het mooiste van de atlas vind ik het slot. Een kaart van Nederland met alle voetbalclubs erop. Mijn zoon speelt bij COV Desto, en zo zie je al zijn concurrenten geweldig in beeld

De  bosatlas is hier te koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *