Voorlopers Roma bij Copa..

Zoals jullie misschien wel weten is As Roma 90 jaar geleden ontstaan uit een fusie Alba, Fortutido en Roma Football Club. die fusie werd geïnitieerd door Italo Foschi. Het regime probeerde in de zuidelijke steden grotere clubs te laten ontstaan om het op te laten nemen tegen de grote clubs uit het noorden. Onze vrienden van Copa hebben nu ook shirts uitgebracht van de voorgangers van AS Roma, (helaas voorlopig nog niet via onze link, maar alleen via de officiële store)

Allereerst is er Roman FC (Ook bekend als Football club di Roma). Op gericht in 1901, hun beste jaar was 1914-1915. Ze finishten top van hun divisie, versloegen Lazio 5-2, en bereikten de finale van het zuidelijk kampioenschap.

Vervolgens is er Fortitudo, opgericht in 1908 door de monniken van de orde van Onze lieve vrouwe van Genade. Het team stond bekende als de Lioni di Borgo, de Leeuwen van Borgo, de wijk in Rome waar ze waren opgericht. Borgo ligt naast Vaticaanstad. In 1922 werden ze zuidelijk kampioen, en mochten ze aantreden tegen het grote Pro Vercelli in de finale. Dat ging helaas mis. In 1926 fuseerden ze met Pro Roma, en een jaar later dus tot AS Roma.

Alba werd opgericht in 1907 in de wijk Flaminio, langs de tramroute naar het Olimpico. Het werd zelfs twee keer zuidelijk kampioen. In 1925 mocht het optreden tegen Bologna, en in 1926 tegen Juventus. Beide keren gingen ruim verloren. Het zuidelijke voetbal was nog geen partij voor het noordelijke industriële voetbal. Dat was dan ook de reden dat Alba werd gedwongen tot fuseren met Audace. Dit Alba-Audace zou een jaar later fuseren tot AS Roma. Op dat moment veranderen het Italiaans voetbal ook van structuur. Van Noord-en-Zuid naar de Divisione Nazionale (Twee groepen A en B). Deze zou drie jaar later zich omvormen tot de Serie A die we nog steeds kennen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *